DOJO WIOSENNE, czyli przedwiośnie w zgodzie z Tradycyjną Medycyną Chińską
26 stycznia – 12 lutego
Dojo to piąta pora roku. Podział roku według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC) jest nieco inny niż ten astronomiczny, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Klasyfikacja wg TMC opiera się bowiem na kalendarzu księżycowym i Teorii Pięciu Przemian, zgodnie z którą każdą poszczególną porę roku poprzedza okres zwany Dojo i trwający 18 dni. Ponadto, początek pory roku według naszego zachodniego podejścia to tak naprawdę już środek danej pory roku w medycynie chińskiej. Zgodnie z TMC, wiosna rozpoczyna się już w lutym!
Dojo to wyjątkowy czas sprezentowany nam przez naturę w celu dostosowania się do nadchodzących przemian. Zwróćmy uwagę, że zbliża się zmiana warunków atmosferycznych. To okres, w którym zaleca się szczególne dbanie o siebie i swoje zdrowie. Jak najlepiej to zrobić? Oczywiście, poprzez zdrową dietę! Dostosujmy ją stopniowo do produktów sezonowych. Jeśli zaczniemy dbać o to, co znajduje się na naszym talerzu już teraz, to bez wątpienia nasz organizm będzie w pełni gotów czerpać garściami z dobrodziejstw nadchodzącej wiosny.
Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską, każdej z pięciu pór roku przyporządkowana jest odpowiednia para narządów, której maksymalna aktywność notowana jest właśnie w tym czasie. Z okresem Dojo związana jest para Śledziona-Żołądek. Czas Dojo jest wyjątkowy właśnie ze względu na te narządy. Okazuje się bowiem, że to Śledziona pracuje w tym okresie na zwiększonych obrotach, a to wszystko po to, aby odżywić inne główne narządy (Wątrobę, Serce, Płuca, Nerki). Krótko mówiąc- wspierając Śledzionę wspierasz cały organizm!
Zadaniem Żołądka jest rozłożyć pokarm, natomiast Śledziona zajmuje się transformacją pokarmu w energię i transportuje ją w całym ciele. Dlatego tak ważne jest, aby jeść to, co zdrowe- w okresie Dojo szczególnie warto jest postawić na wysokiej jakości produktu spożywcze.
Oprócz spożywania produktów wysokiej jakości, w okresie Dojo zaleca się wsparcie Żołądka i Śledziony poprzez unikanie produktów o termice skrajnie rozgrzewającej (ostre przyprawy) i mocno wychładzającej (wodorosty, surowe warzywa i owoce, soki), a ponadto tych silnie nawilżających (cukier, nabiał, pszenica) oraz osuszających (kawa, herbata, tytoń, aromatyczne zioła). Starajmy się natomiast spożywać produkty o naturze Słodkiej, czyli: kasza jaglana, ryż pełnoziarnisty, ciecierzyca, orzechy, warzywa takie jak marchewki oraz bataty.
Oprócz cudotwórczych produktów, które wymieniliśmy powyżej, sprawdź nasze ogólne zalecenia na okres Dojo wiosennego:
– codzienne śniadanie: śniadanie to posiłek terapeutyczny, według zaleceń TMC absolutnie niedopuszczalne jest, aby go pomijać. Szczególnie w okresie Dojo, jedz śniadania ciepłe i lekkostrawne, najlepiej w godzinach między 7 a 9 rano. To wtedy swoje maksimum energetyczne ma Żołądek.
– wzmacniaj Śledzionę smakiem słodkim (zdrowym słodkim!): jedz produkty posiadające naturalna, zdrową słodycz, czyli gotowane warzywa takie jak bataty, marchew, buraki, ziemniaki, orzechy. Jedz ciepłe zupy, zapewni to wspaniałe rozgrzanie organizmu od środka.
– unikaj zimna: odstaw zimne pożywienie i napoje. W Żołądku panuje podwyższona temperatura, wszystko co do niego wpada ochładza ten organ i marnuje jego energię.
– porzuć diety oczyszczające i posty: Dojo to czas, kiedy kategorycznie należy wystrzegać się wszelkiego rodzaju postów. Nasze ciało jest wtedy szczególnie wrażliwe, a organy wymagają wyjątkowej troski. Zapewnijmy ją naszemu ciału. Kuracje polegające na głodowaniu w okresie Dojo wiosennego mogą łatwo uszkodzić ogień trawienny i nasze wewnętrzne zasoby Yang. Osłabienie funkcji trawiennych i wyczerpanie wydajności Śledziony może prowadzić do nagromadzenia się w organizmie wilgoci. Jest ona przyczyną zatrważającej ilości schorzeń i problemów zdrowotnych. Na post przyjdzie jeszcze czas, naprawdę nie warto głodować w okresie Dojo.
– dbaj o siebie i innych: element Ziemi związany z Dojo symbolizuje nasze centrum oraz Matkę Ziemię, której zawdzięczamy przecież wszystko. Ziemię możemy więc postrzegać tutaj jako coś, co daje nam oparcie i codziennie nas wspiera. Silny element Ziemi to nie tylko sprawnie działający układ trawienny, który zapewnia odpowiednią dawkę energii naszemu ciału. To również te najlepsze cechy, które element Ziemi jest w stanie wydobyć z nas, jako ludzi, czyli: empatię, bezinteresowność, okazywanie wsparcia i czynną troskę o innych. Zwróć uwagę, że w okresie Dojo stawiane są fundamenty tego, co powstanie w Twoim życiu za parę miesięcy.
U progu każdej pory roku przyroda daje nam 18 dni na złapanie oddechu. Wykorzystajmy ten czas na zatrzymanie się w pędzie dnia, ześrodkowanie i zrównoważenie energii. To właśnie teraz tworzy się energia, która towarzyszyć nam będzie podczas nadchodzącej wiosny.
W okresie Dojo wiosennego zachęcamy do wspierania organizmu naszym zestawem do akupresury ucha. Szczególnie polecamy zastosowanie protokołu Problemy z trawieniem, który pomoże Twojemu układowi trawiennemu dostosować się do nadchodzących zmian w diecie.